Ученици и професори Економске школе Пирот су обележили Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „Дан розe мајица“

МЕЂУНАРОДНИ  ДАН  БОРБЕ  ПРОТИВ  ВРШЊАЧКОГ  НАСИЉА  „ДАН  РОЗЕ  МАЈИЦА“  28.02.2024.год.

Широм света се последња среда у месецу фебруару обележава као Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „Дан розe мајица“. Ове године „Дан розе мајица“ обележава се у среду, 28. фебруара 2024. године.

Обележавање овог дана почело је 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је један ученик у школу дошао обучен у розе мајицу и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розих мајица и сутрадан их поделили вршњацима у школи који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

И ове године су ученици и професори Економске школе Пирот учествовали у обележавању овог дана и својим учешћем у планираним активностима настојали су да дају свој допринос борби против вршњачког насиља.
У обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља ове школске године учествовали су и ученици и професори носећи тога дана розе мајице, блузе или друге одевне предмете у розе боји, али и стикере у облику розе мајица са слоганом „Стоп вршњачком насиљу“.

Идеја за обележавање овогодишњег Дана розе мајица потекла је од стране Ученичког парламента Економске школе Пирот, и реализована је у сарадњи са педагогом школе, Влатковић Александром. Ученици одељења 2-1, који похађају грађанско васпитање, овај дан су обележили израдом паноа, у сарадњи са професорком грађанског васпитања Тањом Ранчић.

Пригодним активностима, и ученици одељења 1-3, који похађају грађанско васпитање, су у сарадњи са професорком грађанског васпитања Душанком Лилић, обележили овај дан.

У оквиру обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, у нашој школи био је расписан ликовни и литерарни темат на тему „Стоп вршњачком насиљу“. Овим путем се захваљујемо ученицима који су се одазвали темату и чији су радови истакнути на паноу у школском холу.
Жеља свих нас је да се број случајева насиља у школама, парковима, на друштвеним мрежама, на тренинзима и осталим местима смањи и у потпуности искорени.

СТОП ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ!

Текст: Александра Влатковић, педагог

Фотографије: Александра Влатковић,педагог и Ивана Пауновић,проф.