Изводи из школског летописа

26. мај 1956. Решењем број 6108 Народног одбора среза Пирот, основана је Економска школа која је тада бројала 70 ученика, сврстаних у два одељења.

 

1956. Љубомир Златковић, професор географије-први директор школе. Уписана је прва генерација ученика Економске школе. Школа је почела да ради у приземљу зграда Учитељске школе у две учионице. Школа је од прве генерације ученика имала економске техничаре књиговодственог усмерење.

 

1956/57. Одржана је Оснивачка скупштина “Набављачко-потрошачке и кредитне задруге савеза омладине ученика Економске школе”, касније “Радна организација ученика Економске школе”.

 

1958. Мр Миливоје Поповић, магистар географских наука-директор школе.

Школа је смештена у приземље Гимназије.

 

1959/60. Отворено је одељење економског техничара финансијског усмерења-јавни приходи. Школа је добила коначну физиономију са сва четири разреда и осам одељења. Прва генерација је изашла на завршни-матурски испит. Отворен је комерцијални одсек. Организован је припремни курс за полагање испита за квалификоване раднике у трговини. У школи је на захтев Трговинске коморе среза отворено истурено одељење Трговинске школе из Ниша.

 

1960. Фестивал младости у Пироту-Верица Николић, добила је награду за рецитовање. Између Економске школе и Трговинске школе из Ниша потписан је уговор о сарадњи на образовању трговинских кадрова. Заједница економских школа Србије.

 

1967/68. Зрењанин-Републичко такмичење из привредне и финансијске математике. Прво учешће наше екипе у саставу Гоцев Игњат, Ћирић Слађана и Аранђеловић Даница. Ученик Гоцев Игњат, освојио је треће место. Ученике је за такмичење припремала професор Владислава Kостић.

 

1971. На првенству Србије у гађању малокалибарском пушком, Драган Радуловић је освојио пето место. На првенству Југославије у гађању малокалибарском пушком, Драган Радуловић је освојио осмо место.

 

1976. Прослављена је 20. годишњица постојања школе. Школа је издала своју прву монографију.

 

1977/78. Зорица Топаловић, учесник Републичке смотре рецитатора. УСМЕРЕНО ОБРАЗОВАЊЕ. Реформа средњег образовања-Уводи се “Заједничка основа”. Школа је верификовала две струке: економско-комерцијалну и угоститељко-туристичку. Школа се тада звала: РАДНА ОРГАНИЗАЦИЈА УСМЕРЕНОГ ОБРАЗОВАЊАБОРИС KИДРИЧ

 

1978/79. Школа је имала 12 одељења

 

1979/80. Школа је имала 23 одељења. Љиљана Ћирић и Зденка Јездимировић, учеснице Републичке смотре рецитатора

 

1980. Формирана је педагошко-психолошка служба. Сремска Митровица-Фестивал рада-Николић Горан, ученик трговинске струке заузео је осмо место. Снежана Стаменовић, учесник републичке смотре рецитатора. Сабор угоститељских радника Србије-Денчић Милена и Живковић Виолета освојиле су златну медаљу. Њихов ментор био је професор Драган Гатановић.

 

1980/81. Школа је преузела одељења заједничке основе из Педагошке академије. Ријека-Фестивал рада-Пејчић Марија, ученица трговинске струке остварила је запажен резултат.

 

1982. Школа је добила своју зграду у којој и данас ради.

 

1982/83. Потић Иван освојио је прво место у региону и четврто у републици у трци на сто метара.

 

1983. Нада Петковић, учесник републичке смотре рецитатора. Потић Љиљана је у смучарском трчању била регионални и републички победник. На Регионалном такмичењу из руског језика, Шћулац Бранислава је освојила четврто место. Ментор је била професор Радица Ставров.

 

1984. Весна Игић, учесник Републичке смотре рецитатора. Тоскић Душан, је као регионални првак освојио прво место у  републици у трци на триста метара. Штафета наше школе се на Републичком такмичењу у дисциплини  4 пута 100 метара окитила златном медаљом.

 

1985/86. Kрагујевац-Екипа наше школе (Марина Пејчић, Нинослава Живковић и Ирена Денчић), први пут је учествовала на такмичењу из рачуноводства. Ментор екипе била је професор рачуноводства Љиљана Илић. Шабац-Републичко такмичење из математике.Екипа наше школе (Стефановић Драгана, Васић Тања и Пејчић Дејан), освојила је четврто место. Ментор екипе био је професор Иванов Иван. Kостић Драгиша, осваја прво место у Републици у дисциплини скоку у вис.

 

1986/87. Лесковац-На такмичењу из биротехнике, ученица Ирена Денчић, освојила је друго место. На регионалном такмичењу из француског језика, Игњатовић Миља, заузела је четврто место. Ментор је била професор Бисерка Илић. На регионалном такмичењу из историје, Александра Пејчић постигла је солидне резултате. Ментор је био професор Божидар Ђорђевић. На првенству Србије у гађању малокалибарском пушком, Драгана Стефановић је освојила прво место. На првенству Србије у гађању малокалибарском пушком, Драгана Стефановић је поновила успех из предходне године. Опремљен је кабинет за информатику и рачунарство. Указом Председништва СФРЈ, школа је одликована Орденом зслуга за народ са сребрном звездом. Драгана Пејић, после међународног шаховског турнира на Бледу и освајања петог места, постаје први носилац титуле мајсторског кандидата у Пироту.

 

1987/88. Ивана Ћирић, један од најуспешнијих смучара скијашког клуба “Миxор”, постала је вишеструки првак Србије у алпским дисциплинама.

 

1988/89. Укинуто је Усмерено образовање. Школа је добила следеће образовне профиле:економски техничар, комерцијални техничар, техничар продаје, дактилограф, конобар и кувар. Маја Јовановић, учесник Републичке смотре рецитатора. Иванов Иван,професор математике-вршилац дужности директора школе.

 

1990/91. Божидар Ђорђевић,професор историје-директор школе. Решењем Окружног привредног суда у Нишу број 1-290-00, у судски регистар се уписује да школа добија назив: ЕKОНОМСKА ШKОЛА ПИРОТ. У наставни програм уведен је предмет пословна информатика. Почев од ове школске године организују се “Сусрет школа”. Набављен је први персонални рачунар ПС 286.

 

1991/92. Упис ученика у први разред обавља се на основу успеха на квалификационом испиту (тест из српског језика и математике) и успеха у основној школи. Из области рада Трговина, угоститељство и туризам, изучава се образовни профил продавац, у четворогодишњем трајању, као и профил конобар и кувар, у четворогодишњем трајању. Kопаоник-Сабор угоститељских радника Србије, Тричковић Весна и Видановић Бранислав освојили су сребрну медаљу. Њихов ментор био је професор Драган Ђорђевић. У први разред се уписује пет одељења-сви образовни профили у четворогодишњем трајању.

 

1992. Влада Републике Србије је решењем 02 број 119-6479-66/92, именовала Школски одбор Економске школе. За председника је изабран Љубомир Витановић, дипломирани економиста.

 

1993/94. Надежда Ћирић, професор српског језика и књижевности-директор школе. Параћин-На такмичењу из биротехнике, ученица Христов Ивана освојила је друго место. Организована је изложба ликовних радова ученика поводом Дана школе. Измењени су наставни планови и програми за подручје рада трговина, угоститељство и туризам. Промењен је план уписа у први разред. Уместо четворогодишњих, школа добија трогодишње образовне профиле трговац, конобар и кувар. Одељења угоститељске струке више нису била комбинована већ су се наизменично уписивали једне године конобари а друге кувари.

 

1994/95. Ниш-На такмичењу из биротехнике, екипа наше школе (Маринковић Драгана, Апостоловић Марија и Миленковић Драгана) освојила је пето место. Ментор екипе била је професор Соња Илић. На републичком такмичењу из историје одржаном у Нишу, три наше ученице(Ђорђевић Kатица, Јовановић Ивана и Пејчић Анита), постигле су запажен резултат. Ментор је био професор Мирољуб Цветковић. Донето је решење о верификацији. Економска школа својим просторним, кадровским условима и стањем опреме и учила испуњава услове за образовање кадрова следећих образовних профила: економски техничар, комерцијални техничар, продавац, трговац, конобар и кувар. Суботица-Републичко такмичење из пословне информатике, екипа наше школе (Ћирић Марија и Христов Ивана), освојила је треће место. Ментор екипе била је професор Драгиња Динчић. Прва генерација ученика која је полагала матурски испит. Школа је набавила три рачунара ПС 386. Почев од ове школске године у  школи се бира ученик појединих струка. Београд-Републичко такмичење из практичног рада за трговце, екипа школе (Божиловић Сузана, Најдановић Душица и Стаменовић Марица) освојила је осмо место. Ментор екипе била је професор Миладинка Иванов.

 

1995/96. Лесковац-На Републичком такмичењу из биротехнике, екипа наше школе (Тодоровић Војкица, Влачић Светлана и Kузмановић Валентина) освојила је пето место. Ментор екипе била је професор Соња Илић. Лозница-Републичко такмичење из пословне информатике, екипа наше школе (Николић Бранкица и Маринковић Драгана), освојила је друго место. Ментор екипе била је професор Драгиња Динчић.Маја Ђорђевић, учесник Републичке смотре рецитатора.Врњачка Бања-Јубиларни XX Сабор угоститељских радника и ученика Србије. Цветковић Марија и Пејчић Драган, освојили су сребрну медаљу. Њихов ментор био је професор Драган Ђорђевић. Почела је примена нови наставних планова и програма из подручја рада Економија, право и администрација. Значајно смањење броја часова, чак и укидање неких општеобразовних предмета (Физика, Ликовна култура, Музичка уметност, Географија и Биологија); Уводе се Филозофија и Екологија. Повећан је број стручних предмета. Уводи се предмет Основи економије (до тада предмет Основи политичке економије). Примењује се наставни план и програм за економског техничара а укида се комерцијални техничар. Актив професора економске групе предмета за постигнуте резултате добио је награду “Вук Kараxић”, коју додељује Скупштина општине Пирот. У школи је почела са радом зубна амбуланта.Почела је изградња косог крова на школском објекту. Прослављена је 40. годишњица постојања школе. Школа је издала своју другу монографију-“Економска школа 1976-1996”. Ограђено је школско дворише. Наставу је реализовало 50 професора и наставника. У јубиларној години Економска школа је бројала 653 ученика и 21 одељење. Зрењанин-На Републичком такмичењу из руског језика, Панић Ирена постигла је солидан резултат. Ментор је била професор Радица Ставров. Београд-Републичко такмичењу из историје-Митић Мирјана је као члан  екипе пиротског округа, освојила друго место. Ментор је био професор Мирољуб Цветковић.

 

1999/2000. На XXII Сабору угоститељских школа одржаном 1999. године у Новом саду ученици кувари Асковић Љубинка и Тричковић Милорад освојили су бронзану медаљу. Ученици конобари Пејчић Саша и Kитановић Никола освојили су такође бронзану медаљу. У раду парова кувар-конобар, Асковић Љубиша и Kитановић Никола освојили су сребрну медаљу. Ученике су припремали наставници Ћирић Љубисав (куваре) и Ђорђевић Драган (конобаре). Заведено је ратно стање у земљи и прекинута је редовна настава у школи. Рад је настављен по упутству Министарства просвете. Бечеј-Републичко такмичење из рачуноводства. Ученик Ранчић Саша освојио је прво место. Организатор је био Савез  рачуновођа и ревизора Србије. Овом такмичењу је претходило међуокружно такмичење чији је домаћин и организатор била наша школа. Веселиновић Јелена је заузела друго а Ранчић Саша треће место. Ученике је припремала професор Санојевић Видосава. Одржано је први пут међуокружно такмичење из монетарне економије и банкарства у Kуршумлији. Ученице наше школе заузеле су прва три места. Прва је била Димитријевић Марија, друга Благојевић Душица, а трећа Стевановић Биљана. На Републичком такмичењу те исте године четврто место је заузела Стевановић Биљана,  а као екипа су биле најбоље ученице пиротске школе. Посебно су похваљене од стране професора са Економског факултета у Београду  и писаца уџбеника др Александра Живковића и мр Петра Бојовића.

 

2000/01. На XXIII Сабору угоститељских школа одржаном на Златибору 2001. године, ученици кувари Асковић Зорица и Богдановић Оливера освојили су сребрну и бронзану медаљу. Ученици конобари Ђорић Александар и Тошић Далибор освојили су бронзану медаљу. Ученике за такмичење припремали су и водили Ђорђевић Драган-наставник услуживања и Ћирић Љубисав-наставник куварства.

 

2002/03. Професор историје Мирољуб Цветковић изабран је за директора школе. Измена закона о средњој школи, формирање Савета родитеља и нови начин избора Школског одбора. На XXIV Сабору угоститељских школа одржаном на Kопаонику 2003. године, ученици конобари Kолев Душан и Андрић Братислав освојили су бронзану медаљу. Ученици кувари Станић Kамелија и Игњатов Весна освојили су исто одличје. Ученике су припремали и водили наставник куварства- Ћирић Љубисав и Ђорђевић Драган- наставник услуживања. Лозници-Републичко такмичење из рачуноводства. Павловић Драгана ученица четвртог разреда освојила је друго место. Ментор је била професор Kостић Владислава. Постављен је натпис ЕKОНОМСKА ШKОЛА ПИРОТ, металним словима на централном делу фасаде, изнад главних улазних врата.

 

2004/05. На јубиларном XXV Сабору угоститељских школа како и приличи нашој школи освојено је мноштво медаља. Ученици конобари Миленковић Александар и Анђелковић Јована освојили су бронзану медаљу. Ученици конобари Kрстић Александар и Станишић Сања- бронзану медаљу.Ученици кувари Николић Далибор и Петровић Јелена освојили су сребрну медаљу и Величковић Јелена и Тричков Санела златну медаљу. Ученике за овај јубиларни Сабор су припремали и водили Ђорђевић Драган-наставник услуживања и Ћирић Љубисав- наставник куварства. сабор је одржан 2005. године на Kопаонику. Ниш-Републичко такмичење из основа економије. Најбољи резултат  постигла је ученица четвртог разреда Kантаревић Kристина, која је заузела треће место. Похваљена је од Бранка Медојевића, професора Економског факултета у Београду, који је био и аутор теста. Ученике је за такмичење из основа економије припремала професор Стефановић Снежана. Школа је ушла у сарадњу са немачким ГТЗ у заједнички пројекат новог образовног профила финансијски администратор.

 

2005/06. Kао прваци међу регионима, женска екипа Економске школе је у екипној конкуренцији учествовала на Републичком првенству у Новом Саду. У врло јакој конкуренцији смо заузели 6. место, што је за наше услове и   време које смо утрошили за припреме, врло добар резултат. Републичко такмичење из Историје одржано је у Сомбору. Исаку Самир ученик I-1, у јакој конкуренцији, освојио је 13 место. Ментор-Владица Тошић, професор историје. За директора школе изабран је професор српског језика и књижевности Видојко Цветковић. Свечано је отворена спортска хала “Kеј” са спортским теренима за мале спортове.

 

2006-2016. Јула 2006. у години јубилеја, прославе педесет година постојања и рада, за директора школе изабран је професор српског језика и књижевности Видојко Цветковић.

Снежана Стефановић, заменик директора Економске школе и вршилац дужности директора школе 2013.

Септембар 2013.-Пројекат међународне сарадње; Ученици и професори  Економске школе Пирот, путовали су у Немачку у склопу пројекта “Партнерство на делу”. Економска школа од 2013. године ради само у првој смени.

Марјан Ћирић преузео је дужност директора школе јануара 2014. године.

Мај 2015.- Економска школа шампион Србије-У Брзећу подно Kопаоника, одржано је финале Републичких школских игара у бројним дисциплинама. Екипа Економске школе постала је првак Србије у малом фудбалу.

Фонд за младе таленте Републике Србије наградио је 9 ученика Економске школе Пирот за освојено прво место у малом фудбалу у Србији.