Познати ученици

Свака школа поноси се својим даровитим и успешним ђацима. Они доприносе афирмацији установе и служе за углед будућим генерацијама. На десетине ученика, касније успешних пословних људи, професора, лекара, спортиста, изнедрила је Економска школа, која им је била основно полазиште и исходиште за њихове стваралачке амбиције и животне успехе.

Светислав Кари Пешић

image284Прослављени кошаркашки тренер рођен је у Новом Саду 26. августа 1949. године и после годину дана његови родитељи су се вратили у Новосадску улицу, у родни Пирот. Ту је одрастао, завршио основну школу, као и Економску школу и почео да се бави спортом.

Најпре је тренирао у пионирима ФК „Раднички“ као голман, да би уласком у парк Гимназије стигао у Kошаркашки клуб “Пирот” и стасао у врсног “плејмејкера”. У игри, између два обруча, стигао је до светских висина.

После играња у КК “Пирот” отишао је у београдски војни клуб, а звездане тренутке као кошаркаш доживео је у дресу “Босне” из Сарајева, у екипи са Делибашићем, Варајићем, Радовановићем, освојио је првенство некадашње СФРЈ (1977/78), као и национални куп исте године. Са овим клубом играо је и у финалу Kупа Радивја Kораћа, да би, као врхунац у играчкој каријери, у Греноблу, 5. априла 1979. године, стигао до првог трофеја на међународној сцени, титуле Kупа европских шампиона, тачно недељу дана после кошаркашица Црвене звезде. А онда је сео на клупу, где је као тренер, са “Босном” освојио неколико титула-првенство 1982/83. и Kуп Југославије 1983/84. године; у купу  Европских шампиона био је трећи. У улози селектора освојио је бројне трофеје. Са јуниорском репрезентацијом Југославије узео је балканско злато (1985), као и са кадетима, исте године. Kао селектор немачке националне селекције, а затим и “Албе” из Берлина наставио је започету серију успеха. Немци су, под његовом “палицом” 1997. године, постали прваци Европе, што је тада била права спортска сензације. А “Алба” је од просечног тима, два пута 1997. и 1999., била шампион своје земље и освојила Kуп Радивоја Kораћа. Са сениорима Југославије (Србије и Црне Горе), 2001. године, у Измиру (Турска), осваја титулу првака Европе, а годину дана касније, у Индијанаполису, у САД, пење се на кошаркашки кров планете, где на Светском првенству осваја златну медаљу са Бодирогом, Дивцем, Томашевићем и осталим асовима нашег трофејног спорта. Поставио је темеље КК Црвена звезда, једне од најбољих екипа у Европи.

pesicВише од једне деценије популарни Kари (надимак је добио још у детињству, по популарном певачу тог времена Хари Белафонтеу, чије име је сам прекрстио у Kари, и потврдио правило да прави Пироћанац не може да буде без надимка), живи и ради ван граница наше земље. После Немачке, Пешић је радио у клубовима САД, Шпаније и Италије. За постигнуте успехе у дугогодишњој и изазовној спортској каријери, а посебно у кошарци, Светислав Пешић је добио бројне награде. Међу њима је признање када је у децембру 2000. године, проглашен за Спортисту 20. века у граду на Нишави.