Ученици Економске школе Пирот уз подршку професорке Зоране Костов припремали специјалитете ромске кухиње

Телевизија Пирот и ове године реализује пројекат који финансира Министарство културе и информисања, а у циљу приближавања широј заједници културу и начин живота Рома и Ромкиња.

Ове године, пројекат под називом Рома бистро има 3 епизоде. Говоримо о ромској кухињи, сарадњи Рома и Ромкиња, међукултуралној и сарадњи у свим сегментима живота.

Аутор пројекта је новинарка Телевизије Пирот Вања Мијалков која је и претходних година радила серијале о младим успешним Ромима и Ромима спортистима. Врата Економске школе била су широм отворена за сарадњу, па су професорка Зорана Костов са ученицима припремали специјалитете ромске кухиње.

Припремљене су пљескавице од црне џигерице, пита од беле џигерице, традиционална ромска салата са бланшираном паприком, потпечен кромпир. После припреме организована је дегустација, а професори Економске школе на челу са директором Марјаном Ћирићем уживали су у специјалитетима ромске кухиње. Епизода у оквиру серијала Рома бистро која је снимана у Економској школи биће емитована крајем септембра.

Велику захвалност дугујемо и Зорчићима, најпознатијем ромском бенду у Пироту који су употпунили атмосферу на снимању.

Фотографије и видео материјал: Владан Ристић @vladanristic

Аутор видеа: Драган Николић,@galenikolic