Професори и ученици Економске школе Пирот, обележили 29.септембар Међународни дан подизања свести о бацању хране

Професори и ученици Економске школе Пирот су учествовали у припреми и реализацији угледног часа и тиме обележили 29.септембар Међународни дан подизања свести о бацању хране.

Спасимо храну , спасимо хуманост, је слоган који је обележио угледни час и међупредметно повезивање три области у образовању: екологију и заштиту животне средине, економију и основе куварства. Од скоро је 29. септембар дан који се обележава као међународни дан подизање свести о бацању хране.

Кроз час уједно и апел, одржано је предавање у Економској школи Пирот, где су ученици и колектив уочили и на адекватан начин обележили овај дан.

Кроз предмет екологија и заштита животне средине , проф. Љиљана Танасковић  је са ученицима смера: хотелијерско-ресторатерски техничар, припремила предавање о значају хране за правилан развој организма, као и проблему бацања хране због неадекватног коришћења, где се јавља други проблем а то је загађивање животне средине због амбалажа где се храна чува одлаже.

Потом је проф. Снежана Стефановић из угла економије, анализирала решења која би могла побољшати проблем, смањити бацање хране, а на тај начин и умањити проценат домаћинстава који живе на рубу егзистенције.

На крају предавања су проф. основе кувастрства и угоститељства Зорана Костов и Драган Ђорђевић са ученицима дали предлоге и спремили квалитетне и здраве оброке од поврћа и намирница, којима је рок трајања пред истеком, како би на практичан начин показали да уз мало воље, труда и знања могу да допринесу подизању свести о бацању хране како би спречили овај проблем.

Сви су се сложили око идеје да се храна користи, донира, подели са пријатељима, животињама, како се не би бацила.

Текст: Љиљана Танасковић,проф. биологије

Професори Економске школе Пирот: Љиљана Танасковић, Снежана Стефановић, Зорана Костов, Весна Павловић, Драган Ђорђевић.

Ученици IV-4 Економске школе Пирот

Аутор фотографија: Владан Ристић

Музика: ambient-piano-ampamp-strings-10711, battle-of-the-dragons-8037

Аутор филма: Драган Николић, проф. географије