ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

МЕЂУНАРОДНИ  ДАН  БОРБЕ  ПРОТИВ  ВРШЊАЧКОГ  НАСИЉА  „ДАН РОЗИХ МАЈИЦА“  22.02.2023.год. 

Широм света се последња среда у месецу фебруару обележава као Међународни дан борбе против вршњачког насиља под називом „Дан розих мајица“. Ове године „Дан розих мајица“ обележава се у среду, 22. фебруара.

Обележавање овог дана почело је 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је један ученик у школу дошао обучен у розе мајицу и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розих мајица и сутрадан их поделили вршњацима у школи који су их носили као подршку дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама.

И ове године су ученици и професори Економске школе Пирот учествовали у обележавању овог дана и својим активностима (израда паноа на тему вршњачког насиља, поруке усмерене на спречавање вршњачког насиља, радионице и презентације) настојали да допринесу борби против вршњачког насиља.

У обележавању Међународног дана борбе против вршњачког насиља ове школске године учествовали су ученици одељења IV-2 у сарадњи са професорком српског језика и књижевности Биљаном Станојевић Крстић, ученици одељења II-3, I-4 и II-2 у сарадњи са професорком ликовне културе Гогић Нином, ученици одељења I-3 и III-2 на часовима грађанског васпитања, у сарадњи са професорком географије Лилић Душанком, ученици одељења III-1 и III-3 на часовимa грађанског васпитања, у сарадњи са професорком хигијене Милошевић Алидом и професорком  права Алексов Иваном, као и чланови Ученичког парламента у сарадњи са педагогом Влатковић Александром и директором школе Ћирић Марјаном.

Жеља свих нас је да се број случајева насиља у школама, парковима, на друштвеним мрежама, на тренинзима и осталим местима смањи и у потпуности искорени.

СТОП  ВРШЊАЧКОМ  НАСИЉУ!