Економска школа Пирот наставља међународну сарадњу са Професионалном гимназијом за туризам „Пенчо Семов“ из Габрова у Бугарској

Запослени Економске школе Пирот су 1. и 2. јула 2022. године реализовали  узвратну посету Професионалној гимназији за туризам „Пенчо Семов“ из Габрова у Бугарској.

Ово стручно путовање представља наставак врло успешне сарадње која је започета реализацијом пројекта Еразмус+ 2018. године. Тридесет седморо запослених  из Економске школе Пирот са директором Ћирић Марјаном имало је прилике да првог дана посети Архитектонско-етнографски комплекс Етар надомак Габрова и да се упозна са богатом историјом овог града и околине. Првог дана, поред посете овом  етно селу, која је изведена у присуству директора Гимназије „Пенчо Симов“ Радослава Стојанова, одржан је и састанак директора у вези са новом апликацијом и реализацијом праксе наших ученика угоститељске струке у хотелима на Црном мору. Представници Економске школе су на свечаној вечери, која је уприличена у свечаној сали хотела Мак, имали прилику да се упознају, друже и размене искуства са професорима ове школе.

Следећег дана, на задовољство свих  учесника овог стручног путовања, пут ка Србији настављен је уз посету Великом Трнову. Ово је била прилика да се прошире знања из опште културе и упозна са местом упокојења Светог Саве. Највећи утисак је оставила Црква Светих Четрдесет  мученика где је сахрањен Свети Сава након  што је у Трнову, некадашњој царској престоници Бугарске, изненада преминуо 1236.године. Ова црква је једна од највећих  бугарских светиња којој се верници и  данас клањају.

У поподневним часовима настављамо пут Пирота. Ово дводневно путовање реализовано је по плану, без икаквих проблема. Учесници су обогатили своје искуство новим сазнањима  и унапред се радују даљој сарадњи и већ уговореној узвратној посети. О свему овоме сведоче и бројне фотографије.

Директор Марјан Ћирић, проф.

Screenshot 2022-07-04 222016