Поводом јубилеја

Поводом јубилеја

Кажу људи да је време мерило и потврда свега. 60 година постојања и рада Економске школе Пирот је пре свега потврда и признање да је оно што смо радили вредело. Медаље којима се установа поноси су бројни бивши ученици ове школе, сада већ увелико успешни породични и пословни људи који воде економију, администрацију, трговину, угоститељство у нашој општини и држави.

Године 1956. основана је Економска школа Пирот. Идеја о оснивању школе развила се из потребе да се покрене привреда и економија на тада неразвијеном пиротском подручју. За привредни напредак предуслов је квалитетно образовање те је из тог логичког следа основана Економска школа Пирот.

Ако прелистамо историјат школе видећемо да је било доста потешкоћа у раду: најпре недостатак школског простора, неадекватни услови за рад, некада недостатак инвентара и учила, ратне године, економска криза, али су се стрпљивошћу, упорношћу и еланом наставног особља школе из године у годину превазилазиле све потешкоће.

Школа је данас једна модерна установа, савремено опремљена, технички и просторно потпуно прилагођена свим потребама ученика. Настава се изводи у специјализованим кабинетима уз употребу рачунара и савремене технике, часови физичког васпитања изводе се у новосаграђеној спортској хали, ученици обављају праксу у најпознатијим фирмама и угоститељским објектима у граду.

Када квалитетним условима рада придодамо и чињеницу да је настава у потпуности стручно заступљена, да ни у ком тренутку не недостаје воље ни труда наставника да применом активне наставе и савремених наставних метода пренесу знања ученицима и оспособе их за самосталан рад постаје јасно зашто се школа на различитим такмичењима окитила бројним признањима и наградама. Већина наших ученика после завршетка школе успешно налази посао у струци, што и потврђују извештају са Тржишта рада, а велики број њих наставља да стиче знања на различитим факултетима.

Последњих година, због демографске кризе, школе су понекад принуђене да се одричу појединих одељења. Економска школа Пирот није у таквој ситуацији јер сваке године уписује предвиђен број ученика и одељења, а интересовање за понуђене образовне профиле не јењава. Тако је и у годину јубилеја. У оквиру подручја рада економија, право и администрација уписали смо одељења економских техничара, финасијских администратора и комерцијалиста, а из подручја рада трговина, угоститељство и туризам наизменично уписујемо смерове кулинарски техничар и угоститељски техничар. Сва занимања су у четворогодишњем трајању.

С посебним поносом, Економска школа Пирот може да се похвали сарадњом са партнерским школама из Немачке и Бугарске. Наши ученици одлазе у студијске посете и дочекују ученике из партнерских школа чиме стичу значајно искуство о образовању и стручним вештинама у земљама Европске Уније. Школа је активни сарадник свих културних институција у граду, за сваку своју активност до сада имала је подршку локалне самоуправе али и многобројних социјалних партнера школе.

Ласкави јубилеј прослављамо поносни на досадашње резултате, али нас овај јубилеј и обавезује да ходамо у корак са наставним новинама, пратимо потребе друштва за одређеним смеровима, стално се стручно усавршавамо и налазимо најбоље начине да преносимо знања и вештине младима на којима и почива будућност.

Сви тежимо томе да живимо у бољем економоски и привредно стабилном друштву. Мисија Економске школе Пирот је да образује стручно одговорне људе високох моралних начела, људе за квалитетну будућност.

 С  уважавањем,

 Марјан Ћирић

Директор Економске школе Пирот

LOGO500x5003
LOGO500x5002
LOGO500x5004
LOGO500x5005
LOGO500x5006