Инструктор Дејан Живкоски, председник Удружења сомелијера Србије је у Економској школи Пирот приказао различите технике комбиновања безалкохолних и алкохолних пића и њихово сервирање

У понедељак 29.05.2023. у 12h, инструктор Дејан Живкоски, председник Удружења сомелијера Србије ће, у просторијама Економске школе Пирот, практично приказати различите технике комбиновања безалкохолних и алкохолних пића (миксологија) и њихово сервирање. У опремљеном кабинету за овакву врсту наставе,  предвиђено је да ученици и сами испробају да направе коктеле, уз присуство својих предметних професора.

Прве две радионице из обуке за баристе (бармене) су се одржале у периоду 27. – 29. Априла 2023. године у хотелу „Хеба“ на Дивчибарама, на којима су учесници били И ученици Економске школе Пирот (угоститељског смера) и Средње стручне школе из Пирота.

Ученици су слушали о историјату доласка кафе на простор данашње Србије, култури прављења и испијања кафе у различитим поднебљима, врстама кафе. Као вид припреме за запослење, било је речи и о особинама и понашању доброг баристе. Сви ученици су имали прилике да овладају техником прављења креме од млека („лате-арт“), исцртавањем различитих фигура у шољици кафе и правилним сервирањем.

Удружење пословних жена Србије (УПЖ), уз подршку Немачке развојне сарадње ГИЗ и  координацију Удружења грађана „Тернипе“ Пирот, трећу годину заредом реализује обуке за запошљавање намењене, у првом реду, женама из рањивих група становништва. Циљ обука је побољшавање могућности за запошљавање и инклузија теже запошљивих жена (Ромкиња, жена из малих средина, угрожене социјалне групе…).

За разлику од претходних година када су обуке биле намењене искључиво женама, „Обука за баристе“ је прва у коју УПЖ укључује и мушкарце.

Аутор фотографија и видео материјала: Владан Ристић @vladanristic

Ментори ученика су професори Економске школе Пирот:

@vesna.pavlovic74

@dragandjordjevic010