Професорке Економске школе Пирот похађале обуку “Достигнућа младих у Србији – ДМуС”

У Београду је у периоду од 06-08. октобра 2024. године реализована обука “Достигнућа младих у Србији – ДМуС”. Обуку су похађале професорке економске групе предмета Дина Панчић и Ивана Васић, и Александра Влатковић, педагог.

Обука ” Достигнућа младих у Србији” акредитована је од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања и доноси 24 бода обавезног стручног усавршавања.

Циљеви обуке су: увођење иновативних садржаја у средње стручне школе и гимназије, који подстичу знања и вештине у области предузетништва, пословања и финансијске писмености, повезивање образовног и пословног сектора са циљем примене теоријских знања у пракси, као и оспособљавање наставнике за извођење кључних компоненти програма Достигнућа младих у Србији.

Након обуке наставници иницирају увођење нових садржаја у својим школама, покрећу ученичке компаније са циљем подстицања знања и вештина из предузетништва и економије, примењујући метод учења кроз рад. Школе постају отвореније за партнерства између пословног и образовног сектора, значајни актери у заједници се повезују с циљем остваривања сарадње која доприноси бољој запошљивости младих и јачањем предузетничког духа.

Покретањем програма
Ученичка компанија у школама ученицима се омогућава искуство стварања, развоја и затварања компаније у току једне школске године. Ученици који су укључени у програм Ученичка компанија имају прилику да полажу испит и стекну Пасош предузетничких вештина који је уједно и међународно признат начин сертификације знања и вештина које ученици стичу кроз програм Ученичка компанија. Наставници и ментори из пословног света спремају ученике за такмичења и догађаје које реализује ДМуС.