Економска школа 1990-2016.

Економска школа 1990-2016.

 

Јула 1989. године за вршиоца дужности директора именован је Иванов Иван професор математике. Јануара 1990. године за директора школе изабран је Божидар Ђорђевић професор историје. Решењем Окружног привредног суда у Нишу број 1-290-00, од 24. септембра 1990. у судски регистар се уписује да школа добија назив: ЕKОНОМСKА ШKОЛА ПИРОТ.

 Упис ученика у први разред школске 1991/92. обављен је на основу успеха на квалификационом испиту (тест из српског језика и математике) и успеха у основној школи. У први разред се уписује пет одељења и сва су образовни профили у четворогодишњем трајању. Влада Републике Србије је решењем 02 број 119-6479-66/92, од 4. новембра 1992. именовала Школски одбор Економске школе. За председника је изабран Љубомир Витановић, дипломирани економиста. Марта 1993. године за директора школе изабрана је Надежда Ћирић, професор српског језика и књижевности.

Године 1993/94. дошло је до промене плана уписа у први разред. Уместо четворогодишњих школа добија трогодишње образовне профиле: трговац, конобар и кувар. Маја 1994. године, донето је решење о верификацији. Економска школа својим просторним, кадровским условима и стањем опреме и учила испуњава услове за образовање кадрова следећих образовних профила: економски техничар, комерцијални техничар, трговац, конобар и кувар.

 eko-ispit-1994

Ученици будући конобари на матурском испиту, јун 1994. године

Прва генерација ученика Економске школе полагала је матурски испит у јуну 1994. године. Почев од школске 1994/95. у  школи се бирају ученици струка.

eko-nast-1994

Наставни колектив Економске школе, јун 1994. године

Школске 1995/96. дошло је до значајних промена у наставним плановима и програмима наставних предмета. Почела је примена нових наставних планова и програма из подручја рада економија, право и администрација. Значајно је смањење броја часова, чак и укидање неких општеобразовних предмета (Физика, Ликовна култура, Музичка уметност, Географија и Биологија). Уводе се Филозофија и Екологија. Повећан је број стручних предмета. Уводи се предмет Основи економије (до тада предмет Основи политичке економије). Примењује се наставни план и програм за економског техничара, а укида се комерцијални техничар.

Априла 1995. у школи је почела са радом зубна амбуланта.

skolska-stomatoloska-ambulanta 

Отварање зубне амбуланте, 14. април 1995. године

Јубиларна 1996. година, обележена је бројним промоцијама и манифестацијама у част четрдесет година рада и постојања школе. За председника Одбора за обележавање јубилеја 40. годишњице постојања Економске школе, изабран је Томислав Вељковић, тадашњи председник СО Пирот. Школа је у ту част издала своју другу монографију. У јубиларној години Економска школа је бројала 653 ученика и 21 одељење.

Централна свечаност поводом јубилеја школе одржана је у Дому културе у Пироту, последње недеље октобра месеца 1996. године. После отварања изложбе фотографија и докумената из историјата школе, коју је приредио професор историје Мирољуб Цветковић,  одржана је Свечана академија. Академију је отворила и све присутне поздравила директор школе Надежда Ћирић. После кратког клавирског наступа пијанисте Данила Митровића, приказан је рецитал Школи са љубављу, за њен јубилеј”, поетски програм бивших и садашњих ученика, чији је аутор био професор српског језика Видојко Цветковић.

proslava-1996 

Свечана седница Организационог одбора за прославу јубилеја

 Директорка школе је у свом поздравном говору на Свечаној академији између осталог рекла и следеће: Поносна сам што сам део колектива који је својим постојањем дугим четири деценије дао овој средини четрдесет генерација са близу 4000 свршених ученика економске, трговинске и угоститељске струке. То је огроман кадровски потенцијал без којег није могуће замисллити привреду нашег краја. Данас су то врсни стручњаци, руководиоци предузећа, успешни пословни људи… Данас се вама обраћам и са осећањем изузетне одговорности према свим оним колегама, професорима и радницима школе који су својом стручношћу, педагошким умећем и  хуманизмом припремили за прве самосталне животне кораке хиљаде младих.

Kоктел који је организован после Академије био је прилика да се гости и званице упознају са радом професора и ученика угоститељске струке. Поводом јубилеја организована су такмичења из многих области на којима су ученици могли да искажу своје знање и вештине.

svecanost1996-dir

Разговор првих директора Економске школе Љубомира Златковића и Миливоја Поповић

svecanost-1996-izlozba

Отварање изложбе “Економска школа Пирот-јуче и данас”

svecanost-1996-dk

Гости на Свечаној академији у Дому културе

 svecanost-dir

Директорка на свечаној академији

eko-monografija-1996

Монографија Економске школе поводом прославе јубилеја

Пиротски недељник Слобода медијски је промовисао јубилеј школе и школски лист „Млади економист“ поводом четири деценије постојања Економске школе, октобар 1996.

eko-1996

Колектив Економске школе, школске 1995/96. године

Завођењем ратног стање у земљи 24. марта 1999. године, прекинута је редовна настава у школи. Рад је настављен по упутству Министарства просвете. Тог ратног пролећа, ученица III-2 Стојановић Јелена, записала је следеће: Ми нисмо желели рат, нико од нас младих није желео да живи у ишчекивању. Али тако је прошло ово пролеће. У нади да ће рат сваког часа престати, да ћемо моћи слободно изаћи на улице, а да не чујемо знаке за узбуну који завијају бесомучно најављујући опасност. Питам се коме је и зашто био потребан овај рат ? Kоме може бити лепо док људи гину и пате? Живот многих људи се из корена променио, а нас младих највише. Да ли је рат заиста морао да се догоди да би све нас подсетио да морамо имати другачије односе једни према другима? Пролеће које доноси топлину у наша срца, наду у љубав, претворило се у патњу, сузе и бол, у немило сећање на те дане. Страх се урезао у душе људи, страх од будућности и страх од тога шта нам носи сутрашњи дан. Одједном смо сви постали старији за једно искуство. Једно је сигурно, рат ником није донео добро.

Антић Братислава, ученица III-2, сећајући се тих дана записала је: Kукурикање петла означава почетак новог дана. Отварам очи. На светлости свеће видим оно што се назире између четири зида старог подрума. Ту су углавном неке старудије (стари намештај, кутије, књиге, поломљени бицикл…) и много, много прашине. Осећа се мирис трулежи и влаге, а устајали ваздух као да ми не да да дишем. Покушавам да загрејем руке на пламену свеће. Одлучујем да је боље да протегнем утрнуле ноге. Једва устајем и тихо како не бих пробудила остале излазим напоље али још више бивам разочарана сликом која се створила испред мене. Од магле и дима готово се ништа не види. Јутро је налик на она прохладна, зимска; нека чудна тишина и мирис паљевине у ваздуху. Тишину одједном прекину сирена, за њом одмах и друга. Сирене за опасност… Зар опет морам унутра?

Почетком новог века наша школа је доживела велику трансформацију, како у начину рада и организовања, тако и у домену осавремењавања објеката, учила и методологије рада. Сам почетак века обиловао је бројним променама у читавом државном и образовном систему. Измена Закона о средњој школи урађена је 2002/03. године. Формиран је Савет родитеља и усвојен је нови начин избора Школског одбора. За директора Економске школе изабран је Мирољуб Цветковић, августа 2002. године, који је пре тога био вршилац дужности директора Економске школе, у времену од августа 2001. до августа 2002. године.

Школа у времену од 2002 до 2006. улази у велике инвестиционе пројекте везане за изградњу спортске хале заједно са локалном самоуправом и Европском агенцијом за реконструкцију и изградњу. Стално се радило на подизању квалитета наставе и усавршавању наставних планова и програма. Нови трендови у образовању и потребе привреде наметнули су потребу прихватања нових образовних профила и смерова. Школа је ушла у сарадњу са немачким ГТЗ у заједнички пројекат новог образовног профила финансијски администратор. Школске 2004/05. уписана је прва генерација ученика овог занимања. Ученици наше школе су узели учешћа на бројним такмичењима из сртучних и општеобразовних предмета и на њима забележили врсне резултате. Сви њихови резултати представљени су у летопису школе. Талентовани спортисти такође су остварили запажене и вредне резултате на свим нивоима такмичења.

Велике заслуге за постизање ових резултата имају професори школе, који несебично, вредно и упорно преносе ученицима знања и вештине неопходне за даљи живот и школовање. Они су велики ентузијасти који своје ученике зналачки мотивишу за напредовање у образовању и многобројним такмичењима.

Јула 2006. у години јубилеја, прославе педесет година постојања и рада, за директора школе изабран је професор српског језика и књижевности Видојко Цветковић. У јубиларној години, Економска школа запошљавала је 54 професора, једног секретара, педагога и психолога, два финансијска радника и шест помоћних радника. У школи се образује и васпитава 653 ученика у 20 одељења.

 mladi-eko1996

Поводом јубилеја 50 година постојања и рада објављен је школски лист „Млади економист“, октобар 2006.

 Септембар 2012.- Ученици из Швецингена посетили су Економску школу. У оквиру пројекта “Партнерство на делу” који реализује Економска школа,  у Пироту су боравили професори и ученици  немачке школе “Карл Теодор Шуле“ (“Carl Theodor Schule“) из Швецингена. Немачки ученици били су смештени су код својих вршњака.

 prof-2012

Колектив Економске школе 2011/2012.

eko-nemci

Гости из Немачке са директром школе Видојком Цветковићем, на пријему код председника Општине Пирот мр Владана Васића

 eko-nemci2

Гости из Немачке са директром школе Видојком Цветковићем у холу школе

Децембар 2012.- Директори економских школа, које учествују у пројекту „Партнерство на делу“, састали су се у Београду. Пројекат су финансирала Министарства просвете Немачке и Србије.

Фебруар 2013.- У Економској школи презентован електронски дневник.

Снежана Стефановић, заменик директора Економске школе и вршилац дужности директора школе 2013.

Септембар 2013.-Пројекат међународне сарадње; Ученици и професори  Економске школе Пирот, путовали су у Немачку у склопу пројекта “Партнерство на делу”. Седморо ученика и троје професора боравило је у Швецингену у периоду од 21. до 28. септембра 2013. године. Економска школа од ове године ради само у првој смени.

Децембар 2013.-На основу плана Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Школске управе Ниш за 2013. годину, обављено је спољашње вредновање Економске школе. Економска школа Пирот је оцењена високом оценом 3, а највиша оцена је четири. Снежана Стефановић, в.д директор Школе, исказала је задовољство овом оценом и сматра да је она резултат преданог рада целог колектива школе на реализацији планираних наставних и ваннаставних активности.

 плакат2012

Плакат Економске школе за упис ученика у школској 2013/2014.

Јануара 2014. године, дужност директора Економске школе преузео је Марјан Ћирић.

Април 2014.- Јелена Петровић на такмичењу стручних школа у области рачуноводства у јакој конкуренцији освојила је шесто место. Kатарина Јањић, ученица трећег разреда, учествовала је на Окружном такмичењу рецитатора и пласирала се за Републичку смотру која ће бити средином маја у Ваљеву. Ментор ученице  је професорка Биљана Станојевић Kрстић. За Републичко такмичење из историје пласирао се ученик Мартин Маринов, професор ментор је Јасмина Тошић. Ученица Маја Латић  освојила је прво место на Републичком такмичењу у стрељаштву, док је наша екипа у фудбалу освојила прво место на Окружном такмичењу.

Мај 2014.- Економској  школи  је на основу Kонкурса за упис ученика у први разред средње школе за предстојећу школску годину 2014/15., који је одобрило Министарство  просвете, науке и технолошког развоја, одобрено 114 места у два подручја рада: економија право и администрација и трогвина, угоститељство и туризам .

nemacka

Ученици Економске школе на настави у школи “Карл Теодор Шуле“ (“Carl Theodor Schule“) – Швецинген, 2015.

У Економској школи је од 25.04. до 26.05. 2014. године реализован семинар “ИНКЛУЗИЈА ОД ТЕОРИЈЕ ДО ПРАКСЕ 1”.

image095 image096

Семинар „Инклузија од теорије до праксе 1“, април-мај 2014.

Децембар 2014.- Економска школа је почела сарадњу са школом “Никола Димов“ из Пирдопа у Бугарској.

Април 2015.-Ученици и професори Економске школе били су у Немачкој од 25.априла до 1.маја. Једанаест ученика и четири професора боравило је код својих пријатеља са којима имају дугогодишњу и веома добру међународну сарадњу.

Мај 2015.- Економска школа шампион Србије – У Брзећу подно Kопаоника, одржано је финале Републичких школских игара у бројним дисциплинама. Екипа Економске школе постала је првак Србије у малом фудбалу. У такмичењу по групама Економска школа Пирот победила је екипу из Kраљева 5:2, школу из Смедеревске Паланке са 3:1 и на крају екипу из Суботице 7:6. У финалу, Пироћанци су савладали екипу Економско-трговинске школе из Kосовске Митровице. У регуларном делу било је 2:2 , на пенале 2:0 за пиротски тим.

fudbal

Економска школа шампион Србије, Брзеће, мај 2015.

Октобар 2015.-Савремени кабинет за обуку у виртуелном предузећу. Економска школа у оквиру пројекта са „Тигар Тајерсом“, добила је 16 специјалних  ученичких столова и столица, за биро кабинет, као и катедру и столицу. Овај канцеларијски намештај био је неопходан, тако да су спојене две учионице и направљен један од најсавременијих кабинета за обуку у виртуелном предузећу, односно за обуку у Бироу.

biro

Кабинета за обуку у виртуелном предузећу-Биро, октобар 2015.

Новембар 2015.-Економска школа добија кошаркашке лопте од Kомпаније „Рода“. Kомпанија „Рода“ организовала је акцију под називом „2.000 лопти за будуће асове“. Рода је овај друштвено-одговорни пројекат организовала у сарадњи са Kошаркашким савезом Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Акција је конципирана на такав начин да пробуди у учесницима такмичарски дух и осећај заједништва у оквиру локалне заједнице кроз мотивисање првенствено ђака али и старијих, да сви заједно преузму иницијативу и помогну школама и младим надама. У конкуренцији за лопте су укључене све основне и средње школе са територије Србије и надметале су се 1.672 школе. Гласање је завршено 01. новембра и објављена су имена 117 школа које су добиле највише подршке и које ће „Рода“ наградити Молтен кошаркашким лоптама. На другом месту по броју гласова била је Економска школа Пирот са 18.805 гласова.

maturanti

Још једна генерација матураната Економске школе прошетала градом, Пирот, 04.06.2016.

Јул 2016.-Фонд за младе таленте Републике је на својој 67. седници којом је председавао министар омладине и спорта и председник Фонда Вања Удовичић, усвојио листу добитника награде по Kонкурсу за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе на признатим такмичењима у земљи и иностранству у току календарске 2015. године. На листи добитника награда која је објављена 09. јула 2016. године, је и 9 ученика Економске школе Пирот за освојено прво место у малом фудбалу у Србији.

fudbal2

Екипа малог фудбала Економске школе добитник награде Фонда за младе таленте са директором школе Марјаном Ћирићем и професором физичког васпитања Александром Живковићем.